211 lei pentru o lună de vechime

Dimensiune text

Nemţenii care mai au nevoie de completare pentru vechimea în muncă pot încheia contracte de asigurări sociale cu Casa de Pensii. Din octombrie, contribuţiile lunare scad, astfel că, pentru 211 lei, se mai adaugă o lună la vechime.

Nemţenii care nu au un loc de muncă, cei care muncesc la negru sau cei care muncesc în străinătate pot avea continuitate în muncă dacă încheie un contract privat de asigurare socială cu Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Neamţ.

Conform prevederilor Legii 263/2010, articolul 6, alineatul 2, se pot asigura în sistemul public de pensii, pe bază de contract de asigurare socială: avocaţii, personalul clerical şi cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege, neintegrate în sistemul public, precum şi orice persoană care doreşte să se asigure, respectiv să îşi completeze venitul asigurat. Pot beneficia de această asigurare facultativă şi acele persoane care desfăşoară activităţi de natură profesională, fără forme legale, în ţările Uniunii Europene, cât şi orice asigurat care doreşte să-şi completeze venitul asigurat, în vederea obţinerii ulterioare a unor drepturi de pensie mai mari.

De la 1 octombrie 2014, noua cotă a contribuţiei de asigurări sociale utilizată la calculul şi plata contribuţiei datorate bugetului asigurărilor sociale de stat scade de la 31,3% la 26,3% şi se aplică asupra venitului asigurat, care constituie baza de calcul, aferent lunii octombrie 2014.

„Pentru anul 2014, nivelul minim al venitului lunar asigurat este de 804 lei, iar nivelul maxim este de 11.490 lei. Având în vedere noile cote ale contribuţiei de asigurări sociale, contribuţia lunară datorată pentru nivelul minim al venitului asigurat – în sumă de 804 lei, este de 211 lei”, a precizat Oana Fodor, purtătorul de cuvânt al CJP Neamţ.

La data de 31 august 2014, la nivelul CJP Neamţ erau active 2.446 contracte de asigurare.


COMENTARII

WORDPRESS: 0