200 lei lunar pentru elevii din școlile profesionale

Dimensiune text

Elevii vor depune cereri la liceele unde învață, până pe 23 noiembrie. „Bursa profesională” este un sprijin financiar acordat de Guvern pentru frecventarea învățământului profesional. Frecvența slabă la cursuri și conduita contestabilă a elevului sunt motive de sistare a bursei.

 

 

Elevii de la școlile profesionale vor primi o „bursă profesională”, adică un sprijin financiar lunar în cuantum de 200 de lei, conform hotărârii de Guvern nr.1062/2012. În acordarea bursei profesionale nu se ține seama de venituri și de mediul de proveniență al elevului. Cu alte cuvinte, ajutorul financiar este acordat tuturor elevilor care frecventează învățământul profesional. Bursa va fi acordată pe durata anului școlar, inclusiv în perioada de pregătire practică și de susținere a examenului de certificare a competențelor profesionale. Elevii nu pot beneficia de bursă profesională simultan cu sprijinul financiar acordat prin programul națională de protecție socială „Bani de liceu”. Pentru a intra în posesia acestor burse, elevii vor depune cereri la liceele unde învață, până pe 23 noiembrie. Fondurile pentru finanțarea bursei profesionale sunt asigurate de la bugetul de stat, prin Ministerul Educației.

„Este un ajutor financiar de care vor beneficia toți elevii cuprinși în învățământul profesional. Este un mijloc de a-i stimula pe elevi să urmeze cursurile unei școli profesionale. Dacă în județ s-au format 17 clase de profesională, fără ca elevii să fi primit vreun stimulent financiar, anul viitor ne așteptăm ca numărul de clase să crească”, a precizat Constantin Mircea Corlățeanu, inspector școlar pentru învățământul tehnic în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Neamț.

Elevii declarați repetenți nu vor beneficia de bursa profesională pentru anul de studiu pe care îl repetă. În cazul în care elevii înregistrează mai mult de zece absențe nemotivate în luna precedentă, bursa le este sistată pe o perioadă de o lună. Dacă se constată că elevul a comis abateri disciplinare grave, care determină conducerea liceului să-i reducă nota la purtare sub 7, sau dacă înregistrează mai mult de 20 de absențe nemotivate, nu primește bursă timp de trei luni. Bursa se suspendă pe o perioadă de șase luni dacă elevul acumulează peste 40 de absențe nemotivate.

 COMENTARII

WORDPRESS: 0