Prima paginăActualitateNeamt

20 de nemțeni cer de la Fisc peste 83.000 de lei

Dimensiune text

Banii reprezintă contravaloarea taxei auto sau a timbrului de mediu achitate la înmatricularea unei maşini second hand. Numai  pe 5 şi 6 ianuarie, au fost înregistrate la Tribunalul Neamţ 20 de dosare pentru restituirea acestor taxe. 

Taxa de primă înmatriculare a unei maşini cumpărată din străinătate – de cele mai multe ori, la mâna a doua – este foarte mare, însă nemţenii nu renunţă la această modalitate de a-şi achiziţiona un autoturism, fiind una dintre variantele cele mai ieftine. Odată adusă maşina în ţară, noii proprietari au fost nevoiţi să achite taxa de primă înmatriculare, care a purtat diferite denumiri, respectiv taxa de poluare auto sau timbru de mediu. Această taxă, indiferent cum a fost numită de-a lungul timpului, a adus sume impresionante la bugetul statului. În anul 2012, perioadă în care, aşa cum a afirmat Curtea de Justiţie Europeană, taxa nu a fost legală, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Neamţ a încasat 16.585.033 de lei de la contribuabili pentru înmatricularea a 6.266 de autovehicule. Din acel moment, persoanele care au plătit acea taxă au primit dreptul de a o cere în instanţă înapoi. În 2013, an în care numele taxei s-a schimbat în timbru de mediu, suma încasată a crescut, nemţenii achitând 19.149.459 de lei pentru a înscrie 7.282 de autovehicule.

Mulţi dintre contribuabilii nemţeni care au plătit sume mari pentru înmatricularea unei maşini au hotărât să dea statul în judecată, pentru a-şi recupera banii. Numai în primele două zile lucrătoare ale anului 2015, pe 5 şi 6 ianuarie, la Tribunalul Neamţ au fost înregistrate dosarele a 20 de persoane fizice din judeţ care doresc ca statul să le restituie banii cu care au achitat taxa de poluare sau timbrul de mediu. Sumele plătite de aceştia se situează între 1.128 de lei şi ajung până la 11.359 de lei și se ridică la 83.421 de lei.

Începând din anul 2014, chiar dacă Fiscul ia toţi banii o dată de la contribuabil pentru această taxă, cei care vor câştiga procesul cu statul vor primi banii în cinci etape, pe parcursul a cinci ani.

COMENTARII

WORDPRESS: 0