Prima paginăActualitateSanatate

18 ani de muncă și mii de vieți salvate – „Nu voi fi niciodată un yesman în lumea politică”

Dimensiune text

Afirmaţia îi aparţine medicului Letiţia Damoc, în urma revocării din funcţie, după mai bine de 18 ani ca manager general al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Neamţ. Revocarea din funcţie a întregii conduceri a Ambulanţei nemţene a venit în urma unui control efectuat de Ministerul Sănătăţii. Rezultatele controlului nu au fost făcute publice nici de Direcţia de Sănătate Publică, nici de minister.

Medicul Letiţia Damoc, managerul Serviciului Judeţean de Ambulanţă (SJA) Neamţ, a fost revocată din funcţie. În cursul zilei de 25 noiembrie, Ministerul Sănătăţii a emis dispoziţia nr. 79, privind revocarea din funcţie a medicului Letiţia Gabriela Damoc – manager general al SJA Neamţ, începând cu data de 2 decembrie. Începând cu aceeaşi dată, încetează contractul de management încheiat între managerul general al SJA Neamţ şi Direcţia de Sănătate Publică Neamţ (DSP) şi tot atunci încetează şi clauza de suspendare a contractului individual de muncă al medicului Damoc, urmând a-şi relua activitatea ca medic primar medicină generală – medic primar medicină de urgenţă în cadrul SJA Neamţ. Tot până la data de 2 decembrie, ea va trebui să revoce din funcţie toţi ceilalţi membri ai Comitetului Director din cadrul SJA Neamţ.

Motivele pentru care a avut loc această demitere au rămas necunoscute. Raportul făcut de către Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii, în care erau expuse cauzele demiterii din funcţie a managerului general al SJA Neamţ, nu a fost făcut public. Până la închiderea ediţiei, nici DSP Neamţ, nici Ministerul Sănătăţii, cărora le-au fost solicitate de Ziarul de Roman concluziile raportului de control asupra activităţii SJA Neamţ – care a stat la baza revocării din funcţie a managerului Letiţia Damoc -, nu au binevoit a face publice aceste informaţii, pentru a putea înţelege beneficiarii serviciilor medicale oferite de Ambulanța Neamț cum a fost posibil ca un manager cu atâta experienţă şi cu rezultate excepţionale să comită erori atât de grave încât să fie demis.

Mai mult, şi autorităţile din Neamţ au fost înştiinţate abia la trei zile după emiterea acestei dispoziţii a Ministerului Sănătăţii, de demitere a managerului SJA, medicul Letiţia Gabriela Damoc. Un comunicat emis joi de către Prefectura Neamţ arată că, abia în data de 28 noiembrie, Prefectura a fost înştiinţată de DSP Neamţ despre decizia din data de 25 noiembrie de revocare din funcţie a managerului SJA Neamţ.

Letiţia Damoc18 ani de muncă, mii de vieţi salvate 

În 1995, în urma unui concurs, la conducerea Ambulanţei Neamţ venea medicul Letiţia Damoc, pe atunci cel mai tânăr manager al Ambulanţei din ţară şi unul dintre puţinii manageri femei. De atunci şi până acum, faţa Ambulanţei nemţene s-a schimbat treptat, a supravieţuit în vremuri de criză şi subfinanţare. În 2011, după o nouă reuşită la concursul pentru ocuparea postului de manager general al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Neamţ, medicul Letiţia Damoc povestea: „Cea mai mare realizare pe plan personal este copilul meu, iar pe plan profesional este faptul că am reuşit să încheg o echipă profesionistă, pentru că, în salvarea unei vieţi, echipa este cea care contează întotdeauna”.

Cel mai mare regret a fost că nu a putut să asigure condiţii de lucru mai bune pentru angajaţi, că nu avea puterea de a construi garaje sau de a dota Serviciul cu ambulanţe performante. Dar s-a luptat mereu să atragă finanţare. Când nu era manager în căutare de fonduri, Letiţia Damoc era medic de urgenţă pe ambulanţă. A stat atât în faţa morţii, cât şi a vieţii. „Unul din cele mai cumplite momente prin care am trecut a fost în anii ’90. Doi ziarişti mi-au luat, într-o dimineaţă, un interviu. Seara, am fost chemată să intervin la un accident rutier. Erau chiar cei doi ziarişti, care muriseră zdrobiţi sub roţile unui camion. Pur şi simplu, am rămas şocată şi nu mi-am revenit multă vreme. A trebuit să mă adaptez, dar sub armura aceasta dură, din primele momente în care intervii, când trebuie să-ţi păstrezi calmul, se ascunde o cu totul altă persoană, care, apoi, tremură sau plânge”, declara, atunci, medicul Letiţia Damoc.

Ca medic excepţional care a lucrat la Ambulanţă, a pierdut şirul celor a căror viaţă a salvat-o. „Se spune că un medic are în spate un cimitir. Eu cred că al meu este foarte micuţ”, aprecia doctorul Letiţia Damoc. 

„Se încearcă să se creeze o imagine deformată asupra întregii organizaţii”

„Motivul revocării: dacă-i întrebaţi pe cei care au efectuat controlul – îl reprezintă «deficienţe»; dacă-i întrebaţi pe cei care au comandat controlul – «este management defectuos»; dacă-i întrebaţi pe cei care au semnat dispoziţia de revocare – «culpă gravă ca urmare a neîndeplinirii obligaţiilor managerului general»; iar dacă mă întrebaţi pe mine – erori (majoritatea corectabile şi corectate) ce derivă din haosul legislativ, din neasumarea responsabilităţilor unor sarcini de serviciu de către unele persoane şi a unei atitudini uneori ignorante a organelor ierarhic superioare.

Oricum, prin această revocare din funcţie a întregului Comitet Director al SJA Neamţ se încearcă să se creeze o imagine deformată, cu consecinţe nefavorabile, nu numai asupra managementului superior al unităţii, ci asupra întregii organizaţii. Dacă, într-adevăr, noi, cei care am condus SJA Neamţ, suntem atât de culpabili pe cât se încearcă a se demonstra, vom suporta consecinţele – revocarea noastră din funcţie. Instanţa va decide. Dar acest lucru nu înseamnă că activitatea de asigurare a asistenţei medicale de urgenţă prespitalicească de către SJA Neamţ va avea de suferit. Crezul nostru a fost, este şi va fi: să facem absolut tot ceea ce este posibil pentru a-l ajuta pe cel aflat în suferinţă sau neputinţă şi care ne cere ajutorul.

În ceea ce priveşte persoana mea, eu, Letiţia Gabriela Damoc, voi rămâne acelaşi medic implicat în activitatea de asistenţă medicală de urgenţă prespitalicească şi spitalicească, voi fi alături de pacienţi şi de colegii mei din mica familie – Serviciul de Ambulanţă Judeţean Neamţ – şi marea familie – toţi salariaţii din sistemul sanitar nemţean -, voi avea timp mai mult pentru propria familie şi, aşa cum am promis acum 18 ani, 5 luni şi 28 de zile, când am preluat conducerea unităţii, nu voi fi niciodată un «yesman» în lumea politică, asumându-mi toate riscurile ce derivă din această atitudine”, afirmă, într-un mesaj trimis presei joi, doctorul Letiţia Damoc.

Articol mai nou
Articol mai vechi

COMENTARII

WORDPRESS: 5
 • Ovidiu 7 ani

  Respect pentru activitatea doamnei dr. Dămoc! Dacă vor fi cârcotași la adresa activității dânsei, nu au decât să moară în chinuri. Activitatea de peste ani a fost una în slujba comunității și, din câte știu, nu a intrat în cloaca politică.

 • doru 7 ani

  Va ajunge sa fie primit , lasati locul altor talente , va ajunge,haideti sa discutam si in cazul arafat care disatruge sistemul de sanatate.Oare acest om este interesat de tehnica de sanatate din ROMANIA, sa fim seriosi.

 • Nasu 7 ani

  Daca prostia ar durea sunt convins ca multora nu le-ar conveni ca sa poarte numele de ..

 • kent 7 ani

  toata stima si tot respectul pentru d-na doctor … toti cei de la salavare sunt niste ingeri care iti dau viata . i-am vazut in actiune , stiu cum lucreaza tot respectul , daca as putea le-as da salariu maxim . toata stima si Dumnezeu sa va protejeze mereu .