173 de cazuri noi de cancer de sân, în 2018, în județul Neamț

173 de cazuri noi de cancer de sân, în 2018, în județul Neamț

Dimensiune text

 

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Neamț marchează, în luna octombrie, Luna Internațională de Conștientizare a Cancerului de Sân.

Marcată în țări din întreaga lume, campania își propune să crească atenția și gradul de conștientizare privind depistarea precoce, tratamentul, dar și prevenirea acestei boli deosebit de grave. Desfășurată pentru prima dată în România, sub sloganul „Depistarea precoce a cancerului de sân vă poate salva viața!”, campania are ca temă în 2019 „Screeningul – esențial în depistarea precoce a cancerului de sân”.

„Rata de incidență a cancerului de sân depășește cu mult rata celorlalte tipuri de cancer, în toate țările, indiferent de nivelul de dezvoltare al acestora. De asemenea, reprezintă principala cauză de deces prin cancer, fiind responsabil pentru 15% din totalul deceselor cauzate de această boală în rândul populației feminine, la nivel global”, precizează reprezentanții DSP Neamț.

Scopul campaniei este de a informa și conștientiza profesioniștii din asistența medicală primară despre cancerul de sân, precum și populația generală și, în special, a celei feminine cu vârsta peste 40 ani, asupra metodelor de prevenție existente, posibilităților de diagnostic și tratament. Campania are ca obiective creșterea nivelului de informare și conștientizare despre factorii de risc și modul prin care aceștia pot influența evoluția bolii, metodele de prevenire a cancerului de sân, precum și importanța efectuării screening-ului pentru cancer de sân.

În judeţul Neamţ, în cursul anului 2018 s-au înregistrat 173 de cazuri noi de cancer de sân la femei (71 în mediul urban și 102 în mediul rural), în creștere față de anul 2017 când s-au înregistrat 149 cazuri noi de cancer de sân la femei (81 în mediul urban și 68 în mediul rural). În primele șase luni ale anului 2019 s-au înregistrat 78 de cazuri noi de cancer de sân la femei (45 în mediul urban și 33 în mediul rural).

În România, cancerul de sân ocupa în 2018, prima poziție, cu o pondere a incidenței de 25,1% (9.629 cazuri noi), la mare distanță de cancerul de colon (11,9%, 4.576 cazuri noi) și cancerul de col uterin (8,6%, 3.308 cazuri noi). În 2017, numărul deceselor înregistrate în rândul femeilor prin cancerul mamar la nivel național a fost de 3.484, în creștere față de 2016 (3.457 decese). Lipsa screening-ului pentru cancerul de sân în rândul populației feminine a generat o situație mai mult decât îngrijorătoare în România. Procentul redus al persoanelor care au efectuat examenul mamar (6%) ne situează pe ultimul loc în UE, mai precizează specialiștii în sănătate publică.

 

 

 

 COMENTARII

WORDPRESS: 0