Prima paginăActualitate

15 incendii de vegetație uscată, în acest sfârșit de săptămână

15 incendii de vegetație uscată, în acest sfârșit de săptămână

Dimensiune text

 

 

În perioada 22 – 24 martie, pompierii militari nemțeni, alături de membrii Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență, au intervenit pentru localizarea și lichidarea a 15 arderi de vegetație uscată, care au afectat o suprafață de aproximativ 13 hectare.

Arderile de vegetaţie uscată s-au produs în localităţile: comuna Răucești – sat Oglinzi, comuna Bălțătești – sat Valea Seacă, comuna Girov – sat Boțești, municipiul Piatra Neamț – strada Izvoare (2), localitatea Gâdinți (2), localitatea Pângărați, comuna Agapia – sat Filioara, comuna Făurei – sat Budești, municipiul Roman – strada Ștefan cel Mare, orașul Tîrgu Neamț, municipiul Piatra Neamț – anexa Văleni și strada Petru Rareș, comuna Sagna – sat Luțca.

Au fost şi situaţii când arderile de vegetaţie s-au propagat la construcţii și bunuri. În cazul unor arderi de vegetație uscată produse sâmbătă, 23 martie, în jurul orei 14:17, din comuna Agapia – sat Filioara, flăcările s-au propagat la o căsuță din lemn, care a ars în întregime, iar duminică, 24 martie, în jurul orei 14:54, în localitatea Gâdinți, flăcările s-au propagat la o fânărie, unde au ars o tonă de fân și construcția realizată din lemn, cu suprafața de circa 20 metri pătrați. Cauza probabilă de producere a acestor incendii a fost focul deschis în spaţii deschise sau fumatul în locuri nepermise.

„Reamintim cetățenilor că arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deșeurilor și a altor materiale combustibile fără obținerea permisului de lucru cu foc și fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăți se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.500 de lei. Protejaţi viaţa, bunurile şi mediul înconjurător! Anual, mii de incendii de vegetaţie distrug bunuri, afectează mediul înconjurător şi uneori, din păcate, se finalizează cu pierderi de vieţi! Utilizarea focului deschis pentru igienizarea terenurile și deșeurile menajare conduce adesea la arderi necontrolate, care produc pagube materiale însemnate sau chiar pierderi de vieți omenești. Condiţiile de vânt şi nerespectarea măsurilor obligatorii de protecţie constituie elemente care întreţin şi favorizează propagarea focului”, transmit reprezentanții ISU Neamț.

Pentru evitarea producerii acestor tipuri de evenimente, pompierii nemțeni reamintesc cetăţenilor următoarele măsuri de prevenire:

  • Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt este interzisă;
  • Realizarea arderii doar în locuri special amenajate, cu respectarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi;
  • Supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului, după terminarea activităţii;
  • Utilizarea focului deschis la distanţe mai mici de 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie (gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc.), respectiv de 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile (lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc.) este interzisă;
  • Asigurarea mijloacelor tehnice pentru stingerea de îndată a focului (rezervor cu apă, găleţi, lopată, sapă, cazma), atunci când acesta scapă de sub control;
  • Responsabilizarea adulţilor în ceea ce priveşte jocul copiilor cu focul şi accesul acestora la sursele de foc (chibrituri, brichete, lumânări, lămpi cu gaz, etc).

 

 

COMENTARII

WORDPRESS: 0