130 de creații la „Salonul de primăvară”

Dimensiune text

În expoziţia de pictură, grafică, fotografie şi sculptură, deschisă la Muzeul de Artă din Roman, sunt prezente 130 de lucrări. Este primul eveniment, din acest an, dedicat sărbătoririi municipiului Roman. 

expo 02Prima manifestare din acest an închinată sărbătoririi municipiului Roman a debutat la Muzeul de Artă, vineri, 20 martie, cu ediţia a II-a a expoziţiei colective de artă plastică intitulate „Salonul de primăvară”. Expoziţia atrage prin originalitate, sensibilitate şi prospeţimea temelor surprinse şi este un veritabil dialog între lucrări şi publicul amator de artă. Lucrările mânuitorilor de penel s-au născut dintr-o pasiune adâncă pentru artă, dintr-o trudă de zi cu zi cu frumosul.

La eveniment au participat Laurenţiu Dan Leoreanu, primarul municipiului Roman, publicistul Gheorghe A.M. Ciobanu, artişti plastici şi oameni de cultură romaşcani. „La manifestarea din acest an au răspuns invitaţiei Muzeului de Artă 28 de artişti plastici, care au expus 130 de lucrări de pictură, grafică, fotografie şi sculptură. Încă de la prima ediţie a «Salonului de primăvară», artiştii plastici participanţi ne-au surprins cu lucrări în care au reprezentat oraşul nostru. Și la ediţia din acest an, artiştii plastici romaşcani sunt prezenţi cu lucrări în care regăsim locuri şi instituţii reprezentative ale oraşului”, a spus Mihaela Ciobanu, responsabila Muzeului de Artă din Roman.

Clădiri emblematice din Roman sunt reprezentate în lucrările artiştilor plastici Ovidiu Cărpuşor – Episcopia, Biblioteca Municipală şi Muzeul de Artă – şi Petru Frunză – Sinagoga Leipziger. Episcopia Romanului a fost reprezentată şi de pictoriţele Manuela Marin Ursaru şi Alina Alexandra Vasile, o portretistă de excepţie, cu lucrări care au atras atenţia publicului vizitator, dar şi de alţi pictori.

Evenimentul a fost un prilej pentru primarul municipiului Roman de a deschide seria evenimentelor legate de sărbătorirea oraşului. „Sunt două etape de sărbătorire a Romanului: ziua de naştere a oraşului, pe 30 martie, când marcăm 623 de ani de existenţă a urbei noastre, şi ziua onomastică a Romanului, pe care o vom sărbători în perioada 15 – 20 mai, legată de faptul că patronii municipiului sunt sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena. La aceste manifestări va participa şi o delegaţie din Coreea de Sud, din oraşul Sunchang, cu care, anul trecut, am parafat o înfrăţire. Vom oferi romaşcanilor şi celor care ne vizitează oraşul multe alte surprize”, a declarat profesorul Laurenţiu Dan Leoreanu, primarul municipiului Roman.

Publicistul Gheorghe A.M. Ciobanu a explicat mesajele transmise de artiştii plastici în lucrările lor. „Ediţia din acest an a «Salonului de primăvară» a adus în atenţia publicului un număr mai mare de creaţii. Se simte un penel mai tânăr, un tub de culoare mai proaspăt şi o imaginaţie mai avangardistă. Natura neînsufleţită este una dintre temele prezente în expoziţie, pe care penelul autorului o readuce la viaţă. Floralul ocupă un loc important, fiind încărcat de multă complexitate interioară. Sunt bine reprezentate în expoziţie peisajul, portretul şi sculptura, cu o mare bogăţie de sensuri”, a spus profesorul Gheorghe A.M. Ciobanu.

Expoziţia va rămâne deschisă publicului până pe 20 mai. Cei care s-au îndrăgostit de o lucrare o pot lua acasă, expoziţia fiind cu vânzare.COMENTARII

WORDPRESS: 0