Prima paginăRomanCultural

130 de ani de înființarea bibliotecii publice din Roman

Dimensiune text

Bibliotecarii au adus un omagiu profesorului şi publicistului George Radu Melidon, care a pus bazele bibliotecii din oraş.

Sediul provizoriu al Bibliotecii Municipale „George Radu Melidon” a găzduit joi, 2 aprilie, o activitate metodică a bibliotecarilor din zona Roman. Întâlnirea a avut ca temă istoria şi dezvoltarea serviciilor de bibliotecă publică din judeţul Neamţ. Cu acest prilej, a fost marcată împlinirea a 130 de ani de înfiinţarea bibliotecii publice din Roman. La eveniment au participat: Cristina Panaite, directorul Bibliotecii Municipale, bibliotecarii instituţiei, Mihai Bîrjoveanu, inspector în cadrul Primăriei Roman, Virgil Cojocaru, metodistul Bibliotecii Judeţene „G.T. Kirileanu” din Piatra Neamţ şi bibliotecari din zona Romanului. La activitate a fost prezentă şi bibliotecara Maria Vartolaş, fost director al bibliotecii.

biblio 02„Motivul principal pentru care a fost organizată această întâlnire este legat de donaţia făcută de profesorul şi publicistul George Radu Melidon pe 2 aprilie 1885. Acesta a donat Primăriei Roman 216 volume, un dulap şi câteva obiecte de birou, punând bazele primei biblioteci publice la Roman. Această bibliotecă a funcţionat în holul primăriei de la acea vreme, pe un teren de lângă Hotelul Roman de astăzi. Poate deloc întâmplător, biblioteca avea să funcţioneze, apoi, în Casa Ioachim. Se cuvine să-i aducem un pios omagiu celui care a înfiinţat prima bibliotecă publică la Roman”, a spus Cristina Panaite, directorul Bibliotecii Municipale.

Mesajul primarului municipiului Roman, Laurenţiu Dan Leoreanu, a fost transmis de Mihai Bîrjoveanu. „Cele mai frumoase gânduri de felicitare tuturor celor care îşi desfăşoară activitatea în cadrul Bibliotecii Municipale din Roman şi speranţa că, în toamna acestui an, va avea loc recepţia lucrărilor de restaurare a locaţiei din centrul oraşului”, a spus Mihai Bîrjoveanu.

Bibliotecara Iulia Stoleru a prezentat invitaţilor proiectele derulate de principala instituţie de cultură a Romanului.

Sub semnul parteneriatelor încheiate cu Şcoala Gimnazială „Vasile Alecsandri”, în ziua în care se împlinesc 130 de ani de lectură publică la Roman, elevii clasei a III-a D, coordonaţi de profesor Ana Geanina Huţan, şi elevii clasei pregătitoare, îndrumaţi de profesor Elena Gioconda Loghin, au donat bibliotecii 50 de volume. Manifestarea s-a încheiat cu un moment din spectacolul „Ultimul dans al libelulei”, adaptare după un text de Cornel Mihai Ungureanu, în regia bibliotecarului Dan Iacob, piesă susţinută de trupa de „Teatru-lectură” a Bibliotecii Judeţene din Piatra Neamţ.COMENTARII

WORDPRESS: 0