129 de ani de la construcţia Bisericii „Schimbarea la faţă” din Roman

Biserica „Schimbarea la faţă” din Cimitirul „Eternitatea” din Roman se pregăteşte să-şi serbeze hramul.

Slujba de vecernie la avea loc pe 5 august, începând cu orele 16.00, şi va condusă de PS Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, însoţit de un sobor de preoţi.

Biserica din incinta cimitirului romaşcan are o vechime de 129 de ani şi a fost construită pe locul unei capele. Piatra de temelie a bisericii a fost aşezată în anul 1884. Ajutat de un comitet format din reprezentanţi ai urbei, episcopul Melchisedec Ștefănescu a pus temelia noii biserici în ziua de 9 martie 1884, motiv pentru care lăcaşul de cult are şi hramul „Sfinţii 40 de mucenici”. Hramul principal, respectiv „Schimbarea la faţă”, celebrat la 6 august, i-a fost atribuit ca urmare a faptului că în Roman se organiza un târg, vestit în toată Moldova, care se desfăşura în fiecare an la această dată pe platoul din jurul cimitirului.

În cimitirul romaşcan şi-au găsit odihna veşnică, de-a lungul anilor, eroii români din cele două războaie mondiale, multe personalităţi ale Romanului şi numeroase feţe bisericeşti, printre care PS Ioanichie Flor, episcop al Romanului, generalul de divizie Gheorghe Makarovitsch, moşierul și omul politic Tăutu Nicolae sau senatorul Costin Brăescu.


COMENTARII

WORDPRESS: 0