100 de lei pentru microciparea câinilor

Medicii veterinari din Roman sunt pregătiţi pentru a microcipa câinii de companie, regulă obligatorie de la 15 martie.

 

Începând cu data de 15 martie, proprietarii câinilor au obligaţia să identifice şi să înregistreze animalele în registrul naţional de evidenţă (RECS), în termen de 90 de zile de la fătare sau înainte de vânzarea, donarea cu titlu gratuit sau scoaterea în spaţii publice a acestora. În cazul câinilor cu vârsta mai mare de 90 de zile, la data intrării în vigoare normelor, proprietarii au obligaţia de a identifica şi înregistra animalele în RECS înainte de vânzarea, donarea, vaccinarea contra rabiei sau scoaterea în spaţii publice a acestora. Din 15 martie, la deplasarea câinilor în spaţiile publice pe teritoriul ţării, proprietarii acestora au obligaţia de a deţine asupra lor carnetul de sănătate al animalelor, prin care se atestă efectuarea acţiunilor sanitar-veterinare, precum şi identificarea şi înregistrarea în RECS. Pentru înregistrarea patrupezilor, proprietarii vor prezenta medicilor veterinari documentele şi informaţiile de identificare necesare şi vor solicita identificarea electronică cu microcip aprobat de Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA).

Medicii veterinari din Roman au cabinetele dotate cu microcipuri şi aşteaptă să intre în vigoare această prevedere, deoarece, până acum, numai romaşcanii care au dorit să îşi ia câinele în străinătate au trecut pe la cabinet pentru a-şi înregistra animalul de companie. „Toţi câinii de companie trebuie să aibă acest microcip. Acesta este de dimensiunea unui bob de orez, iar noi îl inserăm cu ajutorul unei seringi. În acelaşi timp cu microcipul, proprietarii trebuie să îi facă patrupedului şi paşaport. Acesta va conţine toate datele de identificare, precum şi vaccinările la zi şi date despre proprietarii săi. Microciparea câinilor va costa aproximativ 100 de lei”, a precizat Iuliana Simiuc, un medic veterinar din Roman.

Astfel, câinii cu stăpân vor putea circula pe teritoriul României, doar însoţiţi de proprietari şi de carnetul de sănătate, care atestă identificarea şi înregistrarea animalului în RECS, precum şi acţiunilor sanitare veterinare efectuate.

Nerespectarea acestor indicaţii va fi sancţionată cu amendă de către DSVSA, cuantumul amenzii fiind între 2.000 şi 3.000 de lei.


COMENTARII

WORDPRESS: 0
error: Content is protected !!