Prima paginăReligie

100 de ani de la sfințirea bisericii din satul Traian

Dimensiune text

Ministrul Cultelor și al Instrucțiunii Spiru Haret a fost cel care, în 1907, a ajutat la construcția școlii și a bisericii satului.

 

 

Biserica Ortodoxă „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” (foto) din satul Traian, comuna Săbăoani, împlinește, în acest an, 100 de ani de la prima slujbă de sfințire
„Satul Traian a fost menționat pentru prima dată într-un document istoric în anul 1904. Între anii 1907 – 1908, Visarion Puiu a fost trimis ca misionar în satul Traian. Tocmai se întorsese de la Kiev, unde își dăduse doctoratul. Până la finalizarea bisericii a fost diacon la catedrala din Roman. Ministrul Cultelor și al Instrucțiunii de atunci, Spiru Haret, a fost cel care a ajutat la construcția școlii și a bisericii satului. Construcția lăcașului de cult a avut loc când episcop al Eparhiei Romanului era Gherasim Serafin”, a spus preotul Florin Aurel Țuscanu, protopop la Protoeria Roman. Construcția bisericii a fost finalizată în anul 1909 și sfințită de episcopul Romanului la 13 octombrie 1913.

Marcarea a 100 de ani de la prima slujbă de sfințire a bisericii va fi o sărbătoare pentru toți locuitorii satului. Autoritățile locale din comuna Săbăoani spun că vor aloca fonduri din bugetul local pentru desfășurarea în bune condiții a evenimentului. Parohia din satul Traian este păstorită, din luna mai 2011, de preotul Răzvan Lăcătuș.

[sam_ad id=”111″ codes=”true”]

COMENTARII

WORDPRESS: 0