Prima paginăSanatateNeamt

1.600 de copii din județ au fost lăsați în grija statului

Dimensiune text

Peste 100 dintre aceştia se află în plasament, beneficiind de servicii de tip rezidenţial în centrele din Roman.

În evidenţele Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Neamţ existau, la data de 31 decembrie 2015, 1.579 de copii care beneficiau de măsuri de protecţie. Dintre aceştia, 394 se aflau în plasament în servicii de tip rezidenţial. La Complexul de Servicii „Ion Creangă” Piatra Neamţ locuiesc 105 copii/tineri, dintre care 83 de rezidenţi, 12 studenţi şi 10 în centrul de primiri urgenţe; la Complexul de Servicii „Elena Doamna” Piatra Neamţ se află 116 copii/tineri, dintre care 95 rezidenţi, 15 studenţi şi 6 în regim de urgenţă; la Complexul de Servicii „Familia Mea” Roman locuiesc 62 de copii/tineri; alţi 18 sunt îngrijiţi la Complexul de Servicii „Ozana” Tîrgu Neamţ; la Centrul de Recuperare şi Reabilitare a Copilului cu Handicap Piatra Neamţ sunt 42 de copii rezidenţi, iar la Complexul de Servicii „Romaniţa” Roman sunt îngrijiţi 50 de copii şi o mamă.

În cadrul Complexului de Servicii de Zi Piatra Neamţ beneficiază de sprijin pentru depăşirea situaţiei de criză 24 de copii care nu au măsură de protecţie specială, dar aceştia provin din familii aflate în dificultate.

În evidenţa DGASPC Neamţ mai erau, la data de 31 decembrie, 510 copii care beneficiau de măsura plasamentului familial, din care 407 erau în plasament la rude până la gradul IV şi 103 la alte familii/persoane. Pe parcursul anului trecut au fost instituite 33 de tutele, ca măsuri de protecţie alternativă pentru copiii ai căror părinţi sunt decedaţi, necunoscuţi, decăzuţi din drepturile părinteşti, declaraţi judecătoreşte morţi sau dispăruţi.

La finele anului 2015, în evidenţele DGASPC figurau şi 551 de copii aflaţi în plasament la asistenţi maternali profesionişti şi 433 de asistenţi maternali profesionişti (AMP), precum şi 91 de copii care erau în plasament la centrele de tip familial ale organismelor private autorizate (fundaţii, ONG-uri, etc.).

„Unii copii au ajuns să beneficieze de servicii oferite de instituţia noastră după ce adulţii i-au agresat ori i-au neglijat. Mulţi stau o perioadă mare de timp departe de cei dragi şi au şi uitat ce înseamnă să ai un cămin, o mamă şi un tată cărora să le pese de ei. Pentru alţii, am reuşit reintegrarea în familia naturală sau lărgită, însă pentru toţi ţinem locul părinţilor şi familiei, le oferim toate condiţiile şi ocrotirea de care au nevoie şi ne mândrim cu ei, pentru că avem copii frumoşi, deştepţi şi cu rezultate deosebite”, a declarat Cristina Păvăluţă, director general al DGASPC Neamţ.COMENTARII

WORDPRESS: 0